8 cestovatelských rad od bankéřů

8 cestovatelských rad od bankéřů

Cože, od bankéřů? Proč byste si před dovolenou měli nechat radit zrovna od nich? Protože rozumějí penězům. A bez nich to na cestách rozhodně nejde. Poradíme, jak neplatit zbytečně moc za směnárny, bankomaty i ubytování nebo jak si našetřit na příští dovolenou.

07/2024

1. V cizině plaťte hlavně kartou

Jak na západ, tak i na východ od Česka už dnes karty berou skoro všude. Výjimky sice jsou, ale pořád jich ubývá. Obecně platí, že u dražších položek už bývá platba kartou samozřejmost. Tím myslíme například ubytování, autopůjčovny, slušné restaurace nebo populární turistické atrakce.

Úplně běžně narazíte na platební terminály i třeba v pouličních stáncích, kde hotovost vládla po staletí. I drobní prodejci ale mají spočítáno, že brát karty znamená vydělat víc. Čím míň hotovosti, tím míň navíc hrozí, že se bankovky poztrácí, nebo že se při placení jednoduše přepočítáte.

2. Hotovost si vyberte v bankomatu

Někdy přeci jen nezbývá než vytáhnout hotovost. To ale neznamená, že před odjezdem musíte za každou cenu do směnárny. Tu buď úplně vynechte, nebo si vyměňte jen něco málo pro všechny případy. Spolehněte se na bankomaty, které jsou na každém rohu a máte možnost si v nich vybrat v kurzu své vlastní banky.

Samozřejmě, zahraniční bankomaty mají svá úskalí. Když ale víte, jak na to, poplatky za výběry a zrádné DCC vás nezaskočí.

3. Plastová karta je stále dobrý nápad

I když máte kartu nahranou v mobilu nebo hodinkách (Google Pay, Apple Pay apod.), vezměte si s sebou do ciziny i plastovou Mastercard nebo VISA. Pro jistotu. Na místech, kde karty normálně berou, totiž můžou mít jen kontaktní terminál. Typicky při placení mýtného na dálnici.

Druhý důležitý důvod, proč mít kartu i fyzicky, je čistě praktický. Mobil se vám může vybít, rozbít nebo ztratit, a co pak? Když ale máte náhradní kartu (ideálně v jiném zavazadle), budete sice bez mobilu, ale ne bez peněz.

4. Cestovní pojištění vás spojí s doktorem

Bez cestovního pojištění za hranice ani krok. Hlavně kvůli tomu, kdybyste akutně potřebovali doktora. Kvalitní cestovní pojištění od nás umí ale víc než to. Proplatí vám třeba ztracená zavazadla nebo zmeškaný zájezd. To naše má také vychytané asistenční služby, třeba česky mluvícího lékaře na telefonu. Stačí také zavolat a poradíme vám nejbližší nemocnici, kde vás ošetří.

TIP: Aerolinka vám zrušila let, ale nechce vrátit peníze? Pomoci vám může chargeback.

5. Ubytování se slevou od Booking.com

Rezervujete si ubytování přes Booking.com? Jako naši klienti s kartou Mastercard máte extra slevu 6 % na většinu dostupných ubytování. Stačí si jen nabídku aktivovat a za ubytování zaplatit právě s Mastercard.

Další slevy pro karty Mastercard najdete ve Smartu v sekci Karty (spodní palcové menu). Pod každou svou kartou od této společnosti najdete tlačítko Výhody karty Mastercard. A pozor, co karta, to jiné výhody.

6. Dálniční známku koupíte v mobilu

„Co je na tom tak těžkého, koupit si dálniční známku,“ divíme se cizincům. Pak ale přijedeme na hranice s Rakouskem, potřebujeme vinětu a sami jsme zmatení jak včely. Naštěstí existuje místo, kde si evropské dálniční známky koupíte online. Bez front a bez nutnosti dohadovat se cizí řečí.

V mobilní aplikaci DoKapsy od ČSOB najdete odkazy na oficiální e-shopy s českou, slovenskou, rakouskou, maďarskou nebo třeba bulharskou dálniční známkou. A nejen to. Obsahuje i tipy na výlety a spousty dalších vychytávek.

7. Do Evropy s eurovým účtem

Roman jede na dovolenou do Říma. Aby měl přehled o tom, kolik tam utratí, založil si ve Smartu zdarma devizový účet a přes e-Směnárnu si na něj převedl 300 eur. Právě tady bude mít peníze na jídlo, na památky, na zmrzlinu. Prostě na dovolenou. Víc neutratí ani eurocent, takový je aspoň plán.

Devizový účet se by se mohl hodit i vám. I proto, že máte peníze na dovolenou bezpečně oddělené od peněz na „běžný provoz“. Ve Smartu navíc pořád hezky na očích. A když jako Roman platíte za ristretto v kavárničce v Trieste, nemusíte se bát, že na vás z terminálu vyskočí vykutálené DCC.

TIP: K devizovému účtu vám rádi vydáme platební kartu. Jen pozor, za její vedení se platí. Vedení účtu i karty zdarma mají klienti ČSOB Premium.

8. Spořicí obálky na příští dovolenou

Až se za pár týdnů vrátíte domů, vybalíte si a restartujete pracovní režim, nastane ideální čas začít spořit na příští dovolenou. A na to se hodí spořicí obálky, které máte ve Smartu u vašeho spořicího účtu. Pokud spořicí účet ještě nemáte, snadno to napravíte přímo ve smartovém e-shopu. Vaše úspory vám poděkují.

Už spořicí účet máte? Výborně. Otevřete si ho ve Smartu a klikněte na kolečko „Nová obálka“. Pojmenujte si ji třeba „Dovolená léto 2025“, vyberte cílovou částku a pak si do ní pravidelně nebo i nárazově posílejte peníze během celého roku.