Zjistěte, ve kterých e-shopech máte uloženou kartu

Zjistěte, ve kterých e-shopech máte uloženou kartu

„Uložte si platební kartu a příště zaplatíte na jedno kliknutí.“ Odklikli jste už někdy podobnou nabídku? V mobilním bankovnictví ČSOB Smart máte nově přehled, kde jste si uložili kartu pro další nákupy – ať už jde o e-shop s oblečením, nebo třeba předplatné Netflixu.

06/2024

Platit na internetu na jedno kliknutí je fajn. Stejně tak využívat Netflix, Spotify a další služby, u kterých se měsíční předplatné z karty strhává samo. Co když ale toho máte tolik, že najednou ztratíte přehled, kde všude znají vaši kartu? Teď si v tom snadno a rychle uděláte pořádek.

Ve Smartu se na pár kliknutí podíváte, kde jste za posledních 13 měsíců platili uloženou kartou.

Kdy vám pomůže přehled obchodů s uloženou kartou?

  • Zrušili jste Disney+. Následující měsíc se jednoduše ujistíte, že další předplatné už se nestrhlo.
  • Kdysi jste si uložili kartu na Aliexpressu. Teď si zkontrolujete, že si obchod naúčtoval přesně tolik, kolik měl.
  • Nevíte, kterou kartu máte uloženou v HBO Max. Ve Smartu to snadno zjistíte.

Kde je přehled obchodů a služeb s uloženou kartou?

  1. Ve Smartu v sekci „Karty“ vyberte konkrétní kartu.
    karta ČSOB Smart
  2. V „Nastavení“ zvolte „Obchody a služby s uloženou kartou“.
    Obchody a služby s uloženou kartou
  3. Hned uvidíte seznam obchodů, kde jste v posledních 13 měsících zaplatili uloženou kartou.
    přehled obchodů s uloženou kartou
  4. Po kliknutí na konkrétního obchodníka se vám zobrazí, kdy a kolik jste u něho platili.
    Netflix platba kartou

 

Odpovědi na časté otázky o uložených kartách:

Jak smazat uloženou kartu?
Kartu odeberte přímo v e-shopu nebo službě, ve kterém jste ji uložili. Obvykle najdete tuto možnost v nastavení svého uživatelského účtu.
Mám novou kartu. Musím ji všude uložit znovu?
Platební údaje se většinou aktualizují automaticky. Výjimka ale potvrzuje pravidlo. V přehledu si proto zkontrolujte, že platby novou kartou proběhly v pořádku.
Co dělá v přehledu platební brána?

Kartu můžete mít uloženou nejen přímo v e-shopech, ale také v platebních branách. Mezi ty nejčastější patří třeba GoPay nebo PayPal. A tady se to celé trochu komplikuje.

Například chcete zaplatit na stránkách Tipsport. Při platbě se objeví brána GoPay a nabídne vám možnost zaplatit uloženou kartou. V přehledu obchodů s uloženou kartou pak tuto platbu najdete pod GoPay, nikoliv Tipsport. Jakmile ale kliknete ve Smartu na GoPay, zobrazí se vám podrobnosti k platbám přes tuto platební bránu. Objevíte tu tak i detaily k platbě na stránkách Tipsport.

Jak odebrat uloženou kartu z platební brány?
odstranit uloženou kartu

V přehledu obchodů s uloženou kartou najděte logo platební brány a klikněte na něj. Otevře se vám seznam plateb provedených přes bránu – u každé platby je v podrobnostech uveden i název e-shopu.

Jeden si vyberte a zkuste v něm znovu zaplatit přes bránu.

Odeberte uloženou kartu. Obvykle je to možné přes menu, případně správu karet. Pak můžete platbu zrušit a bránu vypnout.

V přehledu obchod chybí. Jak to?
Kartu jste uložili, ale ve Smartu obchod nevidíte. To má nejčastěji jeden ze dvou důvodů:
  1. Aktuálně nezobrazujeme platby provedené kartou uloženou v Apple Pay nebo Google Pay.
  2. Ještě jste nezaplatili. Po první platbě by se měl obchod za pár dnů v přehledu objevit.
Například si pořídíte nový antivir a k nákupu dostanete 3 měsíce zdarma. První platba tak proběhne až 4 měsíce od uložení karty. Za pár dnů pak najdete prodejce antivirů v přehledu obchodů s uloženou kartou.
Co když je na seznamu naopak obchod, který tam být nemá?

Zrušili jste předplatné Netflixu, ale na seznamu pořád svítí? Zmizí až 13 měsíců od poslední platby uloženou kartou. Můžete si tu ale zkontrolovat, že vám peníze za předplatné už neodchází.

Pokud peníze z účtu odchází, i když jste zrušili předplatné, kontaktujte obchodníka, že je něco špatně. Určitě vám pomůže situaci vyřešit. Pouhé zablokování karty tady nepomůže. Je nutné předplatné vypovědět, aby vám u obchodníka nevznikl dluh.

Pokud vám název e-shopu nic neříká, zahrajte si nejdříve na detektivní kancelář. Zkuste zapátrat na internetu, jestli se přeci jen neznáte – třeba pod trošku jiným jménem.

TIP: Jiná jména si občas dávají služby kvůli diskrétnosti – například seznamky.

V případě, že skutečně nevíte, co je e-shop zač, obraťte se přímo na něj a zkuste záhadě přijít na kloub společně.

Přečtěte si také

Tipy a návody
Od 26. října už internetové platby kartou ČSOB nestačí potvrzovat pouze SMS kódem. Abychom splnili pravidla nové evropské směrnice, zaplatíte online pouze s aplikací Smart klíč.
Tipy a návody
Co s hromadou mincí, jakmile naplníte prasátko? Zajděte do banky nebo na poštu a vložte si je zdarma na účet. Přečtěte si, jak na to.
Tipy a návody
Vzpomenete si na své limity na své platební kartě? Jak často je měníte? A k čemu je to dobré? Pojďme si objasnit, jaké funkce vlastně limity na kartách mají.