Připojte tepelné čerpadlo k fotovoltaice a ušetřete

Připojte tepelné čerpadlo k fotovoltaice a ušetřete

Majitelé domů houfně nahrazují kotle na tuhá paliva i plyn udržitelnějšími tepelnými čerpadly. Zjistěte s námi, jak na to, aby (nejen) jejich provoz vyšel levněji.

05/2024

Proč řada rodinných domů využívá k vytápění tepelná čerpadla? Zákon o ochraně ovzduší ukončuje provoz kotlů na tuhá paliva emisní třídy I a II a majitelé si propočítali, že jít cestou energetických úspor se jim dlouhodobě vyplatí. A aby ze změny vytěžili maximum, pořizují si k čerpadlu střešní fotovoltaické panely.

Obě technologie se ideálně doplňují. Tepelné čerpadlo může celoročně ohřívat vodu. V zimě pak topí a v létě v případě podlahového vytápění nebo fan-coilů i nahrazuje klimatizaci. Fotovoltaika ho po větší část roku zásobuje elektřinou, takže s výjimkou nejchladnějších měsíců funguje prakticky zdarma. A nejen to, panely od jara do podzimu nakrmí i největší žrouty elektřiny, jako jsou lednice, pračka, sušička či myčka.

Schovejte si přebytky z léta na zimu

Listopad až únor jsou nejslabší měsíce pro využití solární energie. V tomto období od ní nelze čekat zázraky, i když ve dnech, kdy není zataženo, dokáže příjemně překvapit. Zimní pokles výkonu vám však elektrárna bohatě vynahradí od jara do podzimu.

Přebytky, které fotovoltaika vyprodukuje ve slunečných dnech, můžete ukládat do baterie. Ta vám pokryje ranní či večerní špičku nebo i dlouhodobější výpadek elektřiny způsobený třeba bouřkou. Majitelé solárních sestav také můžou využívat speciální tarif a takzvané přetoky do sítě prodávat – to je další příjemný způsob, jak kompenzovat vyšší faktury za energie v zimním období. Stále ale platí, že nejvýhodnější je maximum vyrobené energie rovnou spotřebovat v domě.

Investice, která se rychle vrací

Kombinace tepelného čerpadla a fotovoltaické elektrárny při správně zvolených technologiích dokáže snížit náklady na topení, teplou vodu a chlazení domu až o 75 %. Energetickou spotřebu domu pokryjete ze tří čtvrtin z vlastního a budete tak méně závislí na dodávkách ze sítě.

Teplá voda

Sestavy s tepelnými čerpadly vodu ohřívají 3–5× levněji oproti klasickému elektrokotli – od března do října ji máte v podstatě zadarmo.

Topení

Vytápíte maximálně úsporně, protože opravdu kvalitní čerpadlo umí s fotovoltaikou komunikovat, a dokonce si s odběrem počká třeba 2 hodiny, než odjedou mraky.

Chlazení

Tepelná čerpadla umí dokonale a levněji nahradit klimatizaci. A také příjemněji, v místnosti se v létě cítíte jako ve staré kamenné budově nebo zámku.

Jak nám potvrdil Martin Kurovský, vedoucí oddělení tepelných čerpadel společnosti S-Power Energies, pořizovací náklady se jejich zákazníkům obvykle vracejí na úsporách už za 5–7 let. V dalším období už tedy fotovoltaika a tepelné čerpadlo svým majitelům mohou už jen vydělávat.

Využijte dotaci, se zbytkem vám pomůžeme my

I když obě technologie představují poměrně vysokou investici, nemusíte ji zaplatit celou ze své kapsy. Dotační program Nová zelená úsporám přispívá na nákup téměř z poloviny. A na zbytek je tu naše půjčka na úsporné bydlení nebo úvěr k dotaci od ČSOB Stavební spořitelny

Přečtěte si také

Tipy a návody
Od 26. října už internetové platby kartou ČSOB nestačí potvrzovat pouze SMS kódem. Abychom splnili pravidla nové evropské směrnice, zaplatíte online pouze s aplikací Smart klíč.
Tipy a návody
Co s hromadou mincí, jakmile naplníte prasátko? Zajděte do banky nebo na poštu a vložte si je zdarma na účet. Přečtěte si, jak na to.
Tipy a návody
Vzpomenete si na své limity na své platební kartě? Jak často je měníte? A k čemu je to dobré? Pojďme si objasnit, jaké funkce vlastně limity na kartách mají.